Φωτοκερατίτιδα ονομάζεται το έγκαυμα στον κερατοειδή χιτώνα που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Η φωτοκερατίτιδα είναι συνηθέστερη τους χειμερινούς μήνες σε υψηλό υψόμετρο, συγκεκριμένα λόγω της αντανάκλασης του ήλιου σε χιονισμένες πλαγιές. Τεχνητές πηγές υπεριώδους ακτινοβολίας, όπως οι λάμπες του σολάριουμ, είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν τη συγκεκριμένη βλάβη στα μάτια.Τυπικά συμπτώματα του εγκαύματος στον κερατοειδή είναι ο πόνος και το κοκκίνισμα στα μάτια, το οίδημα (πρήξιμο) του βλεφάρου, ο πονοκέφαλος, η αλλοίωση της όρασης ή η προσωρινή απώλεια της όρασης.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν έως και 6-12 ώρες μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.Με την κατάλληλη θεραπεία, η βλάβη αποκαθίσταται εντός 48 ωρών.
Οι αθέατοι κίνδυνοι από την UV
Λίγες μόνο ώρες με έντονο ηλιακό φως χωρίς γυαλιά ηλίου μπορούν να εκθέσουν τα μάτια σας σε αρκετή ακτινοβολία UV ώστε να προκαλέσουν οδυνηρό ηλιακό έγκαυμα στην καθαρή μπροστινή επιφάνεια των ματιών σας (κερατοειδής), που ονομάζεται φωτοκερατίτιδα.
Συχνά ονομάζεται και τύφλωση χιονιού, η φωτοκερατίτιδα προκαλεί σοβαρό πόνο στα μάτια, ευαισθησία στο φως και προσωρινή απώλεια της όρασης που μπορεί να διαρκέσει έως και 48 ώρες. Αλλά δεν χρειάζεται να είστε σε χιονισμένες περιοχές για να πάθετε φωτοκερατίτιδα. Το άμεσο ηλιακό φως ή ο ήλιος σε συνδυασμό με οποιαδήποτε ουσία που αντανακλά ένα σημαντικό ποσοστό UV ακτινών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Αμερικανικού Συμβούλιου Όρασης:
Το νερό αντανακλά έως και 100% τις ακτίνες UV
Το χιόνι αντανακλά το 85%
Η ξηρή άμμος και το σκυρόδεμα αντανακλούν έως και 25%
Ακόμη και το χόρτο αντανακλά έως 3%
Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να φοράτε πάντα γυαλιά ηλίου για να προστατεύετε τα μάτια σας ανά πάσα στιγμή όταν είστε σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το επάγγελμά σας απαιτεί να περνάτε μεγάλο μέρος της ημέρας σας σε εξωτερικούς χώρους ή αν απλώς σας αρέσει να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο ελεύθερο χρόνο στον ήλιο.
Η ξεχασμένη ομάδα υψηλού κινδύνου
Ο κίνδυνος βλάβης των ματιών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι σωρευτικός. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος συνεχίζει να αυξάνεται καθώς περνάμε ολοένα και περισσότερο χρόνο στον ήλιο καθ’ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Για το λόγο αυτό, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώιμη παιδική ηλικία. Ο αμφιβληστροειδής του παιδιού είναι πιο ευαίσθητος στις υπεριώδεις ακτίνες, επειδή ο φακός μέσα στο μάτι ενός παιδιού είναι καθαρότερος από το φακό ενός ενήλικα. Έτσι επιτρέπεται περισσότερο ποσοστό των ακτινών UV να διεισδύσουν βαθιά στο μάτι.